Autizmus és család

Ez a mi utunk

Elemeire bontott világ

2015. május 22. - Labolen

Ülünk az autóban. Lassan csordogálunk a forgalommal. Gáz, fék, kuplung, gurulunk. A nyolc éves fiam csöndben ül hátul. Szép gyerek, nagy, érdeklődő szemekkel néz ki az ablakon.

doll-196313_1280.jpg

Egyszer csak megszólal.

- Anya!
- Igen?
- Mi a legrosszabb érzés?

- Mi a legrosszabb érzés? - Elgondolkozok. Félelem, harag, düh… - Nekem a legrosszabb érzés az, ha valaki olyan ember bánt meg, akit szeretek.

Ülünk egy ideig csendben.

- És neked mi a legrosszabb érzés?

- A szégyelld magad! Amikor leszidnak és én szégyellem magam. Olyankor el akarok bújni, hogy ne találjanak meg. Lemegyek a pincébe, de ott nem ér keresni!

Ó édes kisfiam… A nyolc évének, tapasztalatlanságának minden súlyát átérzem. Mit mondjak erre, miközben megpróbálom mélyen az eszembe vésni, hogy legközelebb legalább eszembe jusson, amit mondott, ha épp valami miatt szidni kell.

- Tudod miért szidnak le?
- Nem.

- Mert valami rosszat csináltál és szeretnék, hogyha megértenéd és emlékeznél rá, hogy legközelebb ne csináld.

Csönd. Gondolkozunk. Gáz, fék, kuplung, gurulunk.

- Anya!
- Igen?
- Milyen érzés, amikor valakit megbántanak?

- Rossz. Ha valakit megbántanak, az úgy érzi magát, mint te, amikor leesik egy pohár és szeretnéd, hogy bárcsak ne tört volna össze.

- Óóóóó… Az nagyon rossz, össze kell szedni a cserepeket és összeragasztani!

Hallom a remegést a hangjában. Nálunk az összetört poharak egy apró világvégét jelentenek.

A fiam autista. Apránként, érzésenként, elemeire szétbontva tanítom a világot neki. Megpróbálom úgy láttatni a dolgokat, hogy megértse. És miközben őt tanítom, egy nagyon különleges világot látok meg én is. Egy olyan világot, ahol a megbántottság egy összetört pohár és a szégyen elől el lehet bújni a pincébe, mert ott nem ér keresni minket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezamiutunk.blog.hu/api/trackback/id/tr837482496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ákos Belányi 2015.06.03. 08:54:46

Érdekes történet, kicsit furcsa mintha egy más világba kerülne az ember de közbe rálát a világra, mintha egy áttetsző üveg búrából nézne ki az ember.
süti beállítások módosítása